Johdanto
Vihapuhe sekoitetaan usein sananvapauteen. Ihmiset puhuvat ja kirjoittavat loukkaavasti toisistaan ja vetoavat sen sananvapauteen.

Sananvapauden varjolla ihmiset luulevat voivansa sanoa mitä vain ja vetoavat sen usein kritiikkiin.

Esimerkiksi eräässä instagramin kommenttikentässä haukuttiin sosiaalisen median vaikuttajaa ja hänen lähipiiriään, ja sitten myöhemmin hän vetosi sanojaan sananvapauteen ja kritiikkiin.

Kuitenkin usein myös asiallinen kritiikki otetaan vihapuheena. Tämä vihapuheen ja kritiikin raja on usein vaikeasti erottuva ja se jakaa mielipiteitä.

Ote
Somekuplassa elävä saattaa altistua helposti myös valeuutisille. Googlen hakutulokset perustuvat käyttäjän hakutuloksiin.

Jos hakee vain tietynlaista sisältöä googlesta tai klikkaa tietynlaisia uutisia, google alkaa ehdottamaan lisää tällaista sisältöä.

Näin aiheeseen liittyviä valeuutisiakin alkaa lisääntymään googlen ehdotuksiin. Kuitenkin sopivan sisällön suosittelu ei ole aina huono juttu.

Käyttäjiä ärsyttää, jos heille suositellaan kaikkea muuta, mitä itse haluaisi lukea. On silti hyvä tiedostaa suositusten voimistava vaikutus.

Eläminen tietynlaisessa kuplassa kaventaa näkemystä maailmasta ja erilaisista näkökulmista. Se voi lisätä ennakkoluuloja, joka lisää taas vihapuhetta.

Tämä vihapuhe rinnastetaan sananvapauteen ja sen varjolla haukutaan eri mielipiteen omaavia.

Toisaalta ihmiset suuttuvat turhistakin asioista ja provosoituvat ilman syytä. Jyrki Lehtola kirjoittaa kommentissaan (Ilta-Sanomat 9.4.2016)

Mun sananvapaus, sun tyhmyys, ”sananvapaus tarkoittaa myös sitä, että joku voi loukkantua”. Hän on tässä oikeassa, sillä aina löytyy ihmisiä, jotka ovat eri mieltä.

Kuitenkaan ei saa mennä ihmisten henkilökohtaisuuksiin, tai hyökätä henkilöä vastaan.

Esimerkiksi hän kirjoittaa ”Sananvapaus tarkoittaa minun oikeuttani sanoa niille, jotka eivät osaa kunnolla yhdyssanoja, että ne käyttävät väärin sananvapauttaan, ja siksi niiden pitäisi istua suu kiinni kuppaisissa yksiöissään seuraamassa, kun minä käytän sananvapauttani”.

Lehtola hyökkää tässä lukijaa kohtaan, eikä sananvapaus ole sitä. Sananvapaus tarkoittaa kyllä sitä, että ihmiset saavat olla eri mieltä asioista. Kuitenkin täytyy olla kohtelias ja olla loukkaamatta toisia ihmisiä.