Uutinen maanjäristyksistä | Analyysi | Arvosana 10

Johdanto
Päivittäin ympäri maailmaa tapahtuu noin 10 000 maanjäristystä, joskaan suurin osa niistä eivät ole ihmisen havaittavissa.

Yhdistyneen kuningaskunnan yleisradion, BBC:n alaisen televisioyhtiön BBC Newsin 25.1.2020 julkaisemassa uutisessa ilmoitetaan, että ainakin 31 ihmistä on kuollut maanjäristyksessä Turkissa.

Suurin osa kuolemista on tapahtunut rakennusten romahduksissa. Maanjäristys tapahtui päivää aikaisemmin noin iltayhdeksältä paikallista aikaa.

Katkelma
Maan ydin on lämmin, koska sinne on varastoitunut jo planeetan syntyajoilta lämpöenergiaa ja siellä tapahtuu radioaktiivista hajoamista. Lämmön noustessa ylöspäin kivimassavirtaukset liikuttavat litosfäärilaattoja.

Kallioperään on kertynyt jännitystä, ja kun litosfäärilaatat kohtaavat toisensa, jännitys kallioperässä kasvaa. Jännitys ei voi kasvaa loputtomiin, vaan sen ylittäessä kiviaineen lujuuden se purkautuu maanjäristykseksi ja litosfäärilaatat pääsevät jatkamaan liikettään.

Tyypillisesti laatat joko erkanevat toisistaan, sivuavat toisiaan tai työntyvät toistensa alle. Kohta, jossa jännitys purkautuu, on hyposentri ja sitä vastaava kohta maanpinnalla on episentri.

Saat ilmaisen pääsyn tehtävään

Lataa yksi omista tehtävistäsi ja käytä sitä. Se kestää vain 2 minuuttia