Johdanto
Nykymaailmassa syrjäytyminen varsinkin nuorten syrjäytyminen on keskeinen keskutelujen aihe. Moni koittaa pohtia keinoja estää nuorten syrjäytymistä ja siitä usein seuraavaa yksinäisyyttä.
Vaikka syrjäytyminen on noussut vasta lähiaikoina pinnalle keskusteluissa, sitä on kuitenkin ollut aina ja sitä esiintyy myös monissa Suomalaisissa teoksissa tavalla tai toisin.
Aleksis Kiven Seitsemässä veljeksessä (1870) kerrotaan veljeksistä, jotka lähtevät pakoon yhteiskuntaa.
Myös monissa lauluissa lauletaan ihmisistä, jotka eivät sovi yhteikuntaan tai ovat esimerkiksi huono-osaisia.
Ote
Monilla ihmisillä on erilaisia mekanismeja kestää yksinäisyyttä. Jotkut turvautuvat ruokaan, jotkut huumeisiin ja jotkut suomalaiseen tapaan alkoholiin.
Se ei ole hyvä tapa, mutta kuitenkin ymmärrettävä. Alkoholin avulla saa vapautuksen tunteen ja se voi helpottaa oloa, vaikka sekin on vain hetkellisti.
Alkoholiin juopuneet henkilöt ovat esillä useissa Suomen kirjallisuuden teoksissa. Myös Seitsemässä veljeksessä tätä näkyy.
Veljekset ovat viinaanmeneviä ja välillä käy niin, että vain muutama tai yksi veljeksistä on kännissä, joka rasittaa muita.
Alkoholi päissään ihminen ei sensuroi ajatuksiaan ja puheitaan niin paljoa kuin muuten. Kyykyssä kappaleessa lauletaan: “Join ja join ja join. Ja se tuli tosi tarpeeseen...”
Alkoholiin turvautuminen ei ole välttämättä valinta, jonka henkilö haluisi tehdä, mutta kokee, että se on ainoa vaihtoehto.
Äärimmäisissä tilanteissa yksinäisyydestä kärsivä henkilö voi muuttua itsetuhoiseksi. Mielenalan heittelyä suunnasta toiseen on vaikea sietää.
Itsetuhoisten ajatusten tullessa on tärkeää puhua jollekin, vaikka se olisi kuinka vaikeaa. Seitsemässä veljeksessä keskimmäinen veli Simeoni koittaa itsemurhaa, mutta kuitenkin hänen veljensä Juhani saa tämän estettyä.
Leavingsien kappaleessa Jouluaattona kännissä (1995, Rakkauden planeetta) lauletaan: “Jos vain riippuvan jostain köyden nään / Kiedon kaulani ympäri köyden pään.”
Itsemurha kuten mielenterveysongelmatkin on nykymaailmassa “tabu” aihe eli siitä ei uskalleta tai siitä puhumista ei koeta hyväksytyksi.
Kuitenkin mediassa suuret vaikuttajat ovat alkaneet puhumaan ja jakamaan omia kokemuksiaan näistä asioista vähitellen enemmän ja enemmän, mikä on hyvä asia varsinkin nuorten kannalta, sillä moni saattaa kokea, että on viallinen, jos on mielenterveyshäiriöitä.
Syrjäytyminen ei kuitenkaan ole lopullinen asia. Jos syrjäytyy, siitä on mahdollista niin sanotusti päästä pois. Se ei ole helppoa, mutta on kuitenkin tehtävissä.
Perheeseen tukeutuminen on yksi tärkeistä asioista, joka helpottaa syrjäytymisen välttämisessä ja siitä selviytymisessä.
Seitsemässä veljeksessä veljekset pakenevat vastuuta ja muita ihmisiä, mutta pakenevat aina perheenä.
Vastaa