Sota ja vainot kirjallisuudessa | Esitelmä | Arvosana 10

Sisällys
Väinö Linna s.2 -3
Mikä ihmeen Sotaromaani? s.4-7
Suomi ja sen rajat s.8
Ääninen ja sen lähiseutu s.9-10
Oma hyökkäyksemme s.11-13
Rakas päiväkirja s.14-15
Milloin kaaduimme? s.16-17
Mestariteos s.18-19
Miten se sitten meni? s.20-21
Lähteet s. 22-24

Katkelma
Sotaromaanin on kirjoittanut Väinö Linna. Linna oli kirjailija ja tieteiden akateemikko. Hän syntyi vuonna 20.12.1920 Urjalassa ja kuoli 21.4.1992 Kangasalalla.

Linnan suku edusti hämäläisiä torppareita niin isän kuin äidinkin puolelta. Linna syntyi kymmenen lapsiseen perheeseen seitsemäntenä.

Hän palveli Suomea talvi- ja jatkosodassa. Sodan loputtua Linna unelmoi oman romaanin kirjoittamisesta.

Linnan ensimmäinen teos ilmestyi vuonna 1946 ja kirjan nimi oli Päämäärä, mutta hän ei ollut tyytyväinen lopputulokseen joten Linna päätti kirjoittaa kirjan uudelleen.

Linnan ehdottomasti tärkein teos on Tuntematon Sotilas, joka julkaistiin 1954. Linnan aihepiirinä oli Suomen historia.

Linnalle on myönnetty mm. Erikois Jussi-palkinto ja Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinto. Linna oli poliittinen vaikuttaja ja tasavallan presidentti Urho Kekkonen myönsi

Linnalle tieteen akateemikon arvonimen 1980. Linna oli Suomen ensimmäinen henkilö jolle tieteen akateemikon arvonimi myönnettiin ilman akateemista tutkintoa.

Linnan menestyksen seurauksena hänelle perustettiin oma nimikkoseura ja pidettiin kesäisiä kulttuuritapahtumia. Linnan teoksista kaikki muut paitsi Päämäärä on esitetty jossakin teatterissa.

Edvin Laineen teatterituotos Tuntemattomasta nousi erittäin suosituksi ja jopa legendaariseksi.

---

Sotaromaani on Linnan kirjoittama sensuroimaton versio Tuntemattomasta sotilaasta. Sotaromaaniin on lisätty kohdat, jotka kustantaja vaati jättämään pois alkuperäisestä versiosta.

Sotaromaani ei ole paljoa Tuntematonta pidempi, mutta kielenkäyttö on hieman karumpaa ja tapahtumat on kuvattu astetta rankemmin. Osa kirjan poistetuista kohdista on haluttu sensuroida poliittisista syistä.

Kirjan päähenkilönä ei ole yksittäistä henkilöä vaan siinä seurataan konekiväärikomppaniaa. Kirjan aikana ryhmän jäsenet vaihtuvat, joten kirjassa on paljon eri henkilöitä. Kirjan tärkeitä henkilöitä ovat mm.

Antero Rokka, Jorma Kariluoto, Urho Hietanen, Vilho Koskela, Vanhala, Rahikainen sekä sotaa pelkäävä Riitaoja. Tarkemmat esitellyt kirjan tärkeistä henkilöistä löytyvät seuraavalta sivulta.

Kirjassa henkilöiden suhteet ovat vaihtelevia. Kaikkia miehiä yhdisti ajatus siitä, että sota oli epämukavaa.

Kirjassa yleisesti henkilöt, jotka olivat hyviä siviilielämässä eivät ehkä pärjänneet sodassa niin hyvin. Sotamies Viirilä oli epähygieeninen ja muutenkin epäsiisti henkilö, mutta sodassa hän pärjäsi erinomaisesti.

Sotimisessa hän voitti monet fiksut ja viisaammat kuten Kariluodon. Kariluoto oli viisas ja siisti mies, mutta sota painoi häntä henkisesti ja hän joutui käymään itsensä kanssa elämää käsitteleviä keskusteluja.

Kirjan tapahtumat kertovat jatkosodasta, joten tapahtumat sijoittuvat vuosille 1941-1944.

Tapahtumapaikkoina ovat Suomen ja Venäjän maastossa olevat sotatantereet. Linnalla oli kirjassa esikuvana hänen oma sodanaikainen yksikkönsä.

Kirja alkaa paloaukealta josta joukot määrätään hyökkäysasemiin itärajalle. Miehet olivat täynnä jatkosodan hyökkäysintoa.

Kun Hyökkäykseen lähdettiin tavoitteena oli saavuttaa Äänisjärvi. Vanhan rajan ylitettyä Neuvostoliitto yllättää ja sotaa pelkäävä Riitaoja ja kolme muuta miestä kaatuu.

Hyökkäyksestä selvitään ja komppania saavuttaa Petroskoin. Petroskoissa miehet kähisevät keksenään eikä yhteenotoilta vältytä.

On alkanut asemasodan vaihe milloin tapahtumat rauhoittuvat hieman. Myöhemmin alkaa valtava pakeneminen, jonka aikana miesten kovuus todellisuudessa mitataan.

Miehet kärsivät suurista miestappioista ja teloituksista esim; Karjula teloittaa Viirlän. Suomalaiset saivat estettyä lopullisen läpimurron. Kirja loppuu aseiden vaikenemiseen.

Kirjan sanomana on sodan kritiikki. Ja kirjasta saa tiedon, että sota on ollut kamalaa aika eikä sitä saa koskaan vähätellä.

Linna kuvaa sotaa omalla kokemuksellaan, minkä takia kirjan on saatu kuulostamaan erittäin aidolta. Linna on käyttänyt henkilöitä kuvatessa mallina hänen omia sotatovereitaan, sen takia myös henkilökuvaukset ovat oivaltavia.

Saat ilmaisen pääsyn tehtävään

Lataa yksi omista tehtävistäsi ja käytä sitä. Se kestää vain 2 minuuttia