Johdanto
Vuodet kuuluu runokokoelmaan Yötä vasten, jonka on kirjoittanut Bo Carpelan. Kokoelma on julkaistu vuonna 2013.

Runo on moderni, jonka huomaa loppusointujen puutteesta ja siitä, että se koostuu pitkästä säkeistöstä eikä säkeistöistä. Runo on myös hyvin helppolukuinen, ja rytmiä määräävät pilkut ja pisteet eivätkä säkeet.

Ote
Runo alkaa onnellisena, kun viidessä ensimmäisessä säkeessä henkilöt ajattelevat omaa kasvamistaan lapsesta vanhoiksi. Siitä miten he leikkivät yhdessä kaduilla, ja kaikki kasvoivat vähitellen isoiksi. Puhujat mainitsevat ’’odotuksesta, joka meni ohi’’.

Tässä runoilija saattaa viitata siihen, miten lapset aina odottavat vanhemmaksi tulemista. Todellisuus ei aina kuitenkaan vastaa odotuksia, vaan kasvamisen mukana tulevat vastuut ovat usein oletettua suuremmat.

Kun puhujat ovat pohtineet omaa vanhenemistaan, he keskustelevat heidän lastensa kasvamisesta. He muistelevat miten lapset ottivat ensimmäiset askeleensa heidän seurassaan, mutta suuntasivat vanhempana poispäin.

He puhuvat ’’korkeista päivistä’’, jotka ovat ’’kuin peilit heidän ikkunoissaan’’. Tässä tapauksessa lukija voi tulkita sanaa korkea kielikuvaksi hyvälle, ja kesällä usein tarkoitetaan valoisuutta ja iloisuutta.

’’Peilit ikkunoissa’’ voidaan tulkita pariskunnan muistoiksi. Asioiden muisteleminen on kuin katsoisi valkokangasta läpi ikkunan, johon heijastuu henkilön muistot kuin peilistä.