Johdanto
Onko pelko paitsi jäämisestä sinulle ajankohtaista? Monet suomalaiset kärsivät siitä tälläkin hetkellä. Pelko paitsi jäämisestä tarkoittaa pelkoa siitä, että muualla kaikki on paremmin.

Pelko on hyvin yleistä, ja sitä esiintyy lähes kaikilla elämän aikana. Usein paitsi jäämisen pelko yhdistetään kuitenkin nuoriin, joilla on pakottava tarve mennä juhliin, jotta ei varmastikaan jää paitsi mistään ikimuistoisesta.

Ote
FOMOn aiheuttamat oireet ovat monenlaisia. Nuutti Takkisen artikkelissa on kerrottu FOMOn aiheuttavan tutkitusti todellista tuskaa.

Tutkimuksissa on selvitetty, että ihmisen kokiessa jäävänsä ulkopuoliseksi, aivojen kipukeskukset aktivoituvat eli samat alueet kuin silloin, kun ihminen kokee fyysistä kipua.

Tuska ja kipu eivät siis todellakaan ole vain kuviteltuja. Tuskan ja kivun lisäksi FOMO on aiheuttanut minulle ja todennäköisesti monille muillekin ahdistuneisuutta ja masentuneisuutta.

Paitsi jäämisen pelko vaivaa myös aikuisia ihmisiä. Aikuisilla paitsi jäämisen pelkoa esiintyy eri tilanteissa kuin nuorilla.