Johdanto
Kävelet kadulla ja sinua vastaan tallustelee tikkulaiha nuori nainen. Pysäytätkö naisen ja kyselet vointia, vai käveletkö ohi ajattelematta asiaa? -Mielestäni suurin osa ei kiinnittäisi sen suuremmin huomiota ja kävelisi ohi.

Tuntemattoman ohikulkijan terveyttä ei koeta kuuluvaksi itselle, eikä ole yleensä kohteliasta mennä utelemaan muiden yksityisasioita.

Ote
Reportaasi artikkelissa viitataan myös anoreksian tuomiin ongelmiin, esimerkiksi parisuhteen kärsiminen, mielialan ja energiatason vaihtelu sekä mielenterveydelliset haitat.

Mielestäni artikkeli puhuu vääristelevään sävyyn syömishäiriöstä kärsivistä, sillä otsikko “Meinasitko kehua kaverin laihtunutta olemusta? Se voi olla vakava virhe”.

Minun näkökulmasta on moraalisesti väärin olla huolestumatta ystävän hyvinvoinnista. Itse ottaisin puheeksi kaverin hyvinvoinnin, sillä asiat pyrkivät mennä parempaan suuntaan juttelemalla.

Avautumalla omasta tilanteesta ja tunteista kaverille voi siis jopa auttaa.

Ystävän kanssa tai ammattilaisen yhteisvoimin, vallitsevasta ongelmasta voidaankin selvitä! Joten uutisen otsikko on mielestäni harhaanjohtavasti ilmaistu.

Katri Mikkilä, Syömishäiriöliiton asiantuntija neuvoo, että kannattaa malttaa laihtuneen kaverin kehumista:

“Kaverisi voi tulkita kehusi laihtumisesta niin, että nyt laihtuneena hän on arvokkaampi ja parempi ihminen kuin ennen.” Mielestäni tämä on väärin ilmaistu.

Minulla itselläni löytyy ystäviä, jotka ovat olleet terveellisellä dieetillä sekä kuntoilleet ja noudattaneet terveellisiä elämäntapoja, jolloin painon pudottaminen on onnistunut.