Johdanto
Nuorisoteatteriryhmä Kitinöiden lyhytelokuva Näkymätön Mimmi (2017) perustuu varsin selkeästi jo nimeltään havaittavissa olevalla tavalla Tove Janssonin novelliin Näkymätön lapsi (1965).
Teoksien päällisinä aiheina voidaan pitää orpoutta, lasten laiminlyönnin vaikutuksia ja uuden perheen löytämistä.
Lähtökohtaisesti teoksien juoni on varsin samankaltainen, jonkinlaisena runkona voidaan pitää kuvausta tätinsä laiminlyömän ja lopulta hylkäämän orpotytön toivetta löytää itselleen välittävä perhe.
Teemana voidaan pitää kenties vuosien laiminlyönnin aiheuttaman sisäisen sulkeutumisen, näkymättömyyden, ylitsepääsemistä.
Ote
Tämä on johtanut siihen, että Toven teoksessa päähenkilöön kohdistuva vuorovaikutus on pääosin positiivista ja lämpimästi vastaanottavaa kun taas teatteriryhmän teoksessa vuorovaikutus jää vääjäämättä kylmemmäksi otsikossa mainitun "näkymättömyyden" osoittamiseksi.
Muumien ensireaktio näkymätöntä Ninniä kohtaan on ystävällisen varovainen, mutta kuitenkin sydämellinen.
Mimmi taas joutuu välittömästi jonkinlaiseen lastenkotiin saapuessaan tungettelevien kyselyiden sekä pilkan kohteeksi, mikä ajaa häntä vain entisestään vetäytymään kuoreensa.
Kummassakin teoksessa toistuu eräänlainen lempeä äitihahmo, joka tuntuu saavan lähimmän ja välittävimmän yhteyden päähenkilöön.
Muumimamma auttaa Ninniä poistamaan näkymättömyydensä ja samalla pitää tämän puolia muita kohtaan, teatteriryhmän "mamma" käyttäytyy hyvin samankaltaiseksi.
Muumimamman merkittävyys näkyykin siinä, että hän on lyhytelokuvan neljään minuuttiin mennessä selkeimmin tunnistettavissa taustateoksen Muumi-hahmoista.
On odotettavissa, että Ninni saa muumitalon asukkaista itselleen jonkinlaisen perheen, ja Mimmi taas lastenkodin asukkaista - vaikka alussa näyttäisi toiselta.
Vastaa