Johdanto
Ihmisillä on omat näkemyksensä itsestään ja muista. Psykologian näkökulmasta minäkuvamme rakentuu ajatuksistamme, arvoistamme ja asioista, joita teemme. Siihen vaikuttaa kuitenkin vahvasti se, miten muut meitä kohtelevat.

Kiasmassa on brittitaitelija Grayson Perryn näyttely, joka koostuu ruukuista, seinävaatteista ja patsaista. Näyttely käsittelee seksuaalivähemmistöjä ja yhteiskuntaa.

Ote
Ihmiset kuuluvat ryhmiin. Oma ryhmä antaa turvaa ja tukea, mutta joskus joku jää ulkopuolelle. Esa Leskisen ohjaamassa näytelmässä Muodonmuutos, päähenkilö Keijo joutuu ensin vaimonsa ja työkavereidensa, sitten yhteiskunnan hylkäämäksi.

Keijo ei muuta käytöstään miellyttääkseen muita, eikä hänen minäkäsityksensä muutu. Keijo löytää lopulta seuraa muista hylkiöistä. Pelko ja ahdistus varjostavat ryhmien ulkopuolelle jääneiden elämää.

On tehty psykologinen tutkimus siitä, mihin aivojen osa-alueeseen syrjintä vaikuttaa. Kokeessa koehenkilö luuli pelaavansa tietokonepeliä kahden muun koehenkilön kanssa, mutta oikeasti hän pelasi kahden tietokoneen kanssa.