Johdanto
Kaupungissa erilaisten kasvien elämä on vaikeaa ja karua. Kasvien elämään kaupungissa vaikuttaa moni muu asia kuin maaseudulla.

Kaupunki on ihmisten luoma eliöyhteisö, joka on kasveille aivan uusi elinympäristö. Minkälaiset kasvit sitten selviytyvät kaupungissa?

Kaupungissa on erilaisia abioottisia ja bioottisia tekijöitä, jotka vaikuttavat siellä oleviin kasveihin. Abioottiset tekijät eli elottoman luonnon tekijät yleensä antavat kasville ravinteita kasvamiseen ja elämiseen.

Ote
Jotkut lajit kuitenkin selviytyvät kaupungissa ja ovat sinne hyvin sopeutuneet. Tälläiset lajit kestävät kuivuutta ja sitä, että vettä ei yleensä ole saatavilla paljon.

Tälläiset lajit ovat myös hyvin sitkeitä ja omistavat pitkät juuret, jotka esimerkiksi selviytyvät kaivautumaan asfaltin tai kivetyksen välistä maanpintaan.

Tällaiset lajit eivät tarvitse hyvin ravinteikasta maaperää. Tällaiset lajit myös kestävät ihmisten ja muiden eliöiden tallausta ja koskettelua.

Tällaiset lajit myös kestävät hieman korkeampaa lämpötilaa kuin maaseudulla, sillä lämpö ei karkaa kaupungista yhtä nopeasti.

Tälläiset lajit myös kestävät kaupungin saasteita, jätteitä, roskia ja myrkkyjä. Tällaiset lajit eivät myöskään tarvitse talven tullessa lunta ylleen tai kovin suurta pakkaslukemaa.

Kaupungissa menestyvät kasvit ovat sopeutuneet abioottisiin ja bioottisiin tekijöihin, jotka sopivat niille.

Abioottiset ja bioottiset tekijät suosivat tiettyjä kasvilajeja, jotka pystyvät selviytymään kaupungissa. Abioottisista tekijöistä veden määrä on kasveille hyvin tärkeää.