Johdanto
“Ei puhu, ei pukahda, / ei valvo, ei nukahda, / ei kuule, luule, hengitä, / ei ajatustaan kengitä, / ei tee mitään ilman Ketun lupaa. / Kas, siten rakennetaan ONNEN TUPAA!” Näin kirjoittaa Kirsi Kunnas runossaan Kani Koipeliinin kuperkeikat (1979).
Yhteiskunnassa valtio käyttää valtaansa ihmisiin, mutta ihmiset myös kyseenalaistavat ja kritisoivat sen toimintaa.
Media on suuri valtaa käyttävä alusta, joka antaa tietoa ihmisille valtion toiminnasta ja periaatteista oletetusti objektiivisesta näkökulmasta eikä pelkää kritisoida sitä. Mitä kuitenkin sitten kun valtio ja media rupeavat toimimaan yhdessä?
Ote
Jos uutiset alkavat täyttämään yhä enemmän ja enemmän sivujaan tämän tyylisillä “turhilla” uutisilla, laskeutuu päällemme jo suuri tietämättömyyden varjo maailman menoista.
Suomessa sentään uutisissa on paljon objektiivista faktatietoa maailman ajankohtaisista tapahtumista, mutta kaikialla tilanne ei ole niin.
Mitä jos media sitten alkaakin “suojelemaan” valtiota ja peittelemään sen tekemisiä? Kunnas kirjoittaa myös näin “Hohoo! / huusi susi, / Jo arvaan mitä arvaan: / aioit noin vain myötäkarvaan / minut vallastani syöstä.
// Kettu hoki / Yhteen samaan hiileen tässä / nyt ollaan sylkemässä. / Kysymys on siitä miten saamme / uuden kuuliaisen / alamaisen. /
Ja miten sen jaamme!” Susi on tässä tilanteessa valtio ja kettu media. Kettu ja susi työskentelevät yhdessä uuden kuuliaisen alamaisen saavuttamisessa.
Valtio ja media siis saattavat alkamaan työskentelemään yhdessä ja manipuloimaan kansalaisia oman tahtonsa mukaan.
Kun näin tapahtuu, kansalaiset eivät saa objektiivista tietoa valtiosta ja sen toiminnasta tietämättään sitä, koska luottavat median objektiivisuuteen.
Media pystyy myös vaikuttamaan ajatusmaailmoihimme niin simppelilläkin asialla kuin käyttämällään sanastolla. Jäämme näin helposti median ja valtion vallan alle haitallisella tavalla.
Tästä tilanteesta matka valtion johtajien ja median diktatuuriin saattaa lähteä liikkeelle nopeasti, kun ne alkavat nauttia vallan tunteesta ja rupeavat koko ajan väärinkäyttämään sitä yhä enemmän.
Yhteiskunnassa valtio ja media ovat suuria vallan käyttäjiä. Valtio käyttää valtaansa kansalaisiin ja media kohdistaa valtaansa enemmän valtioon päin ja pitää kansan ajantasalla valtion toimista niin positiivisista kuin negatiivista.
Mitä jos media suuntaakin valtansa kansaan ja alkaa toimimaan yhdessä valtion kanssa? Valtio saa aseman, jossa se voi tehdä melkein, mitä haluaa ja hoitaa ongelmakohdat haluamallaan tavalla.
Kunnaan runossa runoillaan näin “On aika tutustua tässä Kettu-kuomaan, / joka eritoten / piti ylipyyhityistä sanoista, joten / se pyyhki yli sanoja kuin sananisti / ja pisti / ne valetaskuunsa, / joka oli valheita niin pullollaan, / ettei saanut sitä millään kiinni.”
Vastaa