Johdanto
Helsinki-filmin tuottamassa, Yle areenassa julkaistussa lyhytelokuvassa Lasikatto (2015) käsitellään sukupuolen aiheuttamaa ristiriitaa työelämässä.“

Lasikatolla” tarkoitetaan näkymätöntä estettä, joka vaikeuttaa naisten etenemistä esimerkiksi johtotehtäviin työurallaan.

Lyhytelokuvan tarkoituksena on tiedottaa ja todistaa työnantajille, ja etenkin miehille, että lasikatto on murrettavissa.

Tämän takia elokuvan kohderyhmänä ovat mielestäni kaikki työnantajat ja miehet, joilla on ennakkoluuloja naisten johtokykyjä kohtaan.

Elokuvassa miesten ennakkoluulot ja naisten väheksyminen tulevat esille esimerkiksi ylimielisyytenä ja epäsoveliaana käytöksenä.

Elokuvan tekemiseen vaikutti luultavasti “lasikatto-ilmiö”, joka oli keskustelun aiheena kyseisenä vuotena.

Ote
Neljäs kohtaus alkaa erikoislähikuvalla, jonka avulla näytetään, että Sari yrittää tehdä töitä. Töiden tekoa kuitenkin vaikeuttaa se, että päivälenkille lähtevät miespuoliset kollegat tuovat Sarille vahdittavaksi japanilaisen vaihto-oppilaan.

Tässä katsojalle tulee hyvin ilmi se, että kollegat antavat Sarille sellaisia asioita tehtäväksi mitä kukaan muu ei halua tehdä.

Lisäksi huoneeseen ilmestyy Sarin hiustenlaittaja, pahoinvoiva lapsi sekä kokouksen alkamisesta ilmoittava pomo.

Seuraavassa kohtauksessa Sari on matkalla yläkerran kokoukseen, yllätyksenä kuitenkin matkalla kokoukseen lasinen katto tulee Sarin tielle.

Tässä kohtauksessa “lasikaton” vaikutus tulee hyvin ilmi, sillä juuri ennen Saria miehet kävelevät vaivattomasti samat rappuset ylös.

Kohtauksessa on hyödynnetty paljon lähikuvia ja jopa erikoislähikuvia, jotta katsojalle saataisiin kuvattua mahdollisimman paljon Sarin turhautuneisuutta ja vihaa yrittäessä päästä läpi lasikatosta.