Ongelman muotoilu
Essee pohjautuu Brysselin koneen jaksoon ” Miten korona-epidemia vaikuttaa politiikkaan, Mika Aaltola?”

Johdanto
Koronavirus on yksi historiamme merkittävimmistä pandemioista. Vielä sen vaikutuksia ei täysin tunneta, mutta tiedetään, että monet asiat tulevat muuttumaan.

Viruksen levittyä Kiinasta Italiaan, Euroopasta tuli nopeasti taudin polttopiste. Tämä oli odottamaton tilanne, sillä Euroopassa oli jo monta vuosikymmentä eletty korkean elintason ja hyvän terveydenhuollon piirissä.

Ote
Uusi tilanne se ei kuitenkaan Euroopassa ollut. Esimerkiksi Espanjantauti ja 1300-luvun rutto muistetaan historiasta varsin hyvin.

Euroopassa tilanne oli tällä kertaa kuitenkin hyvin erilainen kuin 1900-luvulla saatikka 1300-luvulla. Yksi merkittävä tekijä on Schengen-alue ja sen mahdollistama vapaa liikkuminen valtiosta toiseen.

Kun ensimmäiset tiedot Italian laajamittaisista tartuntatapauksista tulivat ilmi, ei ollut mitään epäilystä siitä, etteikö tauti olisi levinnyt jo lähimpiin maihin kuten Espanjaan, Ranskaan ja Itävaltaan.

Vapaata liikkumista arvostettiin, mutta nyt se näytti myös toisen puolensa. Tietyissä tilanteissa, kuten pandemian keskellä, vapaa liikkuvuus on uhka, ja merkittävä tekijä taudin leviämisen kannalta.