Johdanto
Mikä vaikuttaa kauneusihanteiden syntyyn? Kauneusihanteita on ollut maailmanhistoriassa jo monen vuosisadan ajan. Nämä ihanteet muuttuvat jatkuvasti ajan kuluessa.
Vaikka kehopositiivisuuteen pyrkiviä kampanjoita on paljon, ei kauneusihanteista ole silti päästy eroon.
Yleisesti ulkonäköpaineet koetaan negatiiviseksi asiaksi. Tämä saa mieleeni heräämään kysymyksen: miten pääsisimme eroon niitä aiheuttavista tekijöistä?
Ulkonäkökeskeinen yhteiskuntamme vaikuttaa ulkonäköpaineiden syntyyn. Yhteiskunnalla on yleensä kauneusihanteet, jotka määrittävät sen, miltä ihannekansalainen näyttää.
Ote
Kolumnissaan Kolmetoistavuotiaana minua epäiltiin tytöksi, ja siitä asti olen halunnut olla miehinen mies (Yle 1.5.2019) Anton Vanha-Majamaa kertoo kokemuksestaan ruokakaupassa. H
än kertoo, kuinka suuri vaikutus sillä on ollut, että häntä ollaan kutsuttu tytön näköiseksi. Vanha-Majamaa kertoo myös, että häntä haukuttiin koulussa heikoksi.
Miehen feminiinisyyttä ei katsota suomalaisessa yhteiskunnassa vieläkään tarpeeksi hyväksyttävällä tavalla. Miehen tulee olla miehekäs ja kiinnostunut miehiä stereotyyppisesti kiinnostavista asioista.
Myös vahvuus ja lihakset on jotain, jota miehellä kuuluu olla.Tämän voi etenkin havaita mediassa. Miesmallit ovat lihaksikkaita, kuin myös elokuvien sankarit.
Vanha-Majamaa kertookin kolumnissaan elokuvan vaikuttaneen hänen minäkuvaansa ja itsetuntoon. Myös sosiaalisessa mediassa esiintyy miehiä, jotka ovat saaneet kerättyä suuren seuraajakunnan lihaksikkaan vartalon avulla
joka koetaan ideaaliseksi miesvartaloksi. Olonsa kokee helposti kelvottomaksi, jos ei kuulu tällaisen ihannemiehen stereotypiaan.
Vanha-Majamaa kertoo artikkelissaan: “Vaikka kuinka yritän, kaiken liikkumiseni päämäärä on yhä vain ja ainoastaan se, että näyttäisin paremmalta
miehekkäämmältä.” hän lisää “Tämä tuntuu typerältä, koska ideaalit ovat sekä mahdottomia että kulttuurisesti tuotettuja ja ajan myötä muuttuvia.”
Vastaa