Johdanto
Kummassakin maalauksessa Väinämöinen on päähenkilönä esitetty muita ihmisiä isompana ja sijoitettu korkeammalle. Muut henkilöt ovat maalauksissa selvästi samaa yhteisöä ja ihailevat Väinämöistä.

Robert Wilhelm Ekmanin teoksessa jotkut ihmiset ovat alasti ja kylpevät keskenään. Suurin osa maalauksessa esiintyvistä hahmoista on naisia.

Maalauksen henkilöt vaikuttavat myös onnellisilta ja nauttivan olostaan. Yläkulmassa esiintyy myös enkeleitä sateenkaaren päällä katselemassa tapahtumia levollisesti.

Maalauksesta hehkuu tyyneys, värit ja muodot ovat pehmeitä ja tunnelmaa on ihannoitu. Ympäristö luo mystisen tunnelman.

Myös Väinämöinen näyttää terveeltä ja onnelliselta. Akseli Gallen-Kallelan teoksessa Väinämöinen on kuvattu vanhempana ja vihaisena.

Muutkin henkilöt näyttävät kärsineiltä eivätkä läheskään yhtä elämänhaluisilta ja onnellisilta. Lähes kaikki teoksen henkilöt ovat miehiä, ja kaikilla on peittävät vaatteet päällä.

Teokseen on myös selvästi kuvattu Jeesus-lapsi sädekehineen, jota pitelee näennäisesti kuvan ainoa nainen, varmastikin Neitsyt Maria.

Tämä teos on paljon realistisempi, jopa inhorealistinen. Värit ovat voimakkaampia, ympäristö on karumpaa ja ihmiset ja tunnelma ovat surkeita.