Sisällysluettelo
1. Kirjailijakuvaus 3
2. Räkä ja Roiskis 5
- 2.1 Kirja-analyysi 5
- 2.2 Runoanalyysi Juice Leskisen runosta “Hai”. 6
3. Ilonkorjuun aika 7
4. Oma tuotos 8
- 3.1 Juice Leskisen tyylinen novelli 8
- 4.2 Runoja Juice Leskisen tyyliin 9
5. Valinnaiset tehtävät 11
- 5.1 Räkä ja Roiskiksen teeman analyysi kolmella kuvalla 11
- 5.2 100 sanan novelli kirjailijan elämästä 12
6. Kansion esittely 12
7. Lähdeluettelo 13
Ote
Pauli Matti Juhani “Juice” Leskinen oli suomalainen laulaja-lauluntekijä ja ruonoilija, joka syntyi 19. helmikuuta 1950, Juankoskella Suomessa. Leskisen lapsuus oli jokseenkin vaikea.
Hän syntyi onnelliseen viisi-lapsiseen perheeseen, mutta kolme lapsista kuolivat jo nuorena. Jäljelle jäi vain Juhani ja kahdeksan vuotta nuorempi pikkuveli Arvo.
Myös Leskisen isä kuoli hänen olleessaan vain 11-vuotias, joten hän joutui ottaa paljon vastuuta perheessään. Juice oli jo pienestä lapsesta asti kiinnostunut kirjoittamisesta, muttä hän ei ikinä ajatellut sitä ammattina.
Juice aloitti soittamaan kitaraa, ja kirjoittamaan lauluja ollessaan vasta kouluikäinen. Hän on kertonut saaneensa vaikutteita esimerkiksi Bob Dylanilta, Reino Helismaalta sekä Juha “Junnu” Vainiolta.
Leskinen kertoi myöhemmin, ettei viihtynyt pienellä paikkakunnalla, jossa hän erosi muista. Niimpä hän muutti Tampereelle heti ylioppilaaksi päästyään.
1 Juice Leskinen muutti Juankoskelta Tampereelle opiskelemaan Englannin kielen kääntäjäksi ollessaan vasta 20-vuotias. Hän kuitenkin keskeytti opintonsa
riitaannuttuaan Tampereen kieli-instituutin johtajan kanssa.
Leskisen musiikkiura alkoi 1973, kun hän perusti bändin kieli-instituutissa tutustuneeseen ystävän Max Möllerin, Mikko Alatalon sekä Harri Rinteen kanssa.
He nimesivät bändin humoristisesti “Los Coitus Interruptus”, mutta he vakiintuivat lyhennettyyn versioon “Coitus Int.”.
2 Coitus Int. kirjoitti sopimuksen Love Recordsin kanssa, ja ensimmäinen LP-levy “Juice Leskinen & Coitus Int” julkaistiin marraskuussa 1973.
Mikko Alatalo sekä Antti Rinne lähtivät kuitenkin bändistä pian sen perustamiseen jälkeen, ja bändin uudeksi kokoonpanoksi tuli Juice Leskinen (laulu, basso ja suurin osa laulunkirjoittamisesta)
Heikki “Hessu Jokela (rummut ja laulu), Max Möller (kitara), Pentti “Pena” Penninkilampi (kosketinsoittimet ja laulu) ja Jarmo “Eetu Tuominen (kitara ja laulu).
Coitus Int teki todellisen läpimurtonsa uudella kokoonpanollaan 1974, kun singlet ”Marilyn” ja ”Jyrki boy” nousivat peräkkäin musiikkilistojen kärkeen.
Joulukuussa 1974 ilmestyi Coitus Intin toinen LP “Per Vers, runoilija”, ja vuonna 1975 kummatkin LP:t myivät kultaa.
Coitus Int päätettiin kuitenkin hajoittaa musikaalisen kehityksen loppumisen vuoksi. Coitus Int soitti viimeisen keikkansa heinkuussa 1975.
---
Räkä ja Roiskis on ensimmäinen teos, Juice Leskisen kirjoittamasta kolmen lasten kirjan sarjasta. Kirjankustannusyhtiö Kirjayhtymä julkaisi Räkä ja Roiskiksen vuonna 1992
ja se oli ensimmäinen Juice Leskisen kirjoittama lapsille suunnattu kirja. Kirjan kuvat on kuvittanut Riikka Juvonen.
Räkä ja Roiskis on kokoelma, sekä runoja, että novelleja. Kirjan pääjuoni perustuu novelleihin, jotka kertovat nuorista veljiksistä nimeltään Räkä ja Roiskis.
Kirja ei ole niinkään kasvutarina, vaan enemmänkin vain kokoelma kohtauksista ja tilanteista, joita veljesten elämässä tapahtuu.
Kirjassa esiintyy myös veljesten parhaat kaverit Sakari, Kioski ja Töö, mutta he esiintyvät vain pienessä osassa novelleista. Kirja on myös täynnä lapsiyleisölle suunnattuja runoja, jotka eivät liity millään tavalla kirjan henkilöhahmoihin.
Teoksen runojen puhuja vaikuttaa, kuin hän leijailisi kaikkien tilanteiden yläpuolella, ja selostaisi kaikkea meneillään olevaa.
Runojen puhujaa on vaikeaa analysoida enempää, sillä puhuja on kaikissa runoissa samanlainen, mutta missään runossa se ei ole selvästi esimerkiksi tapahtumassa mukana.
Novelleissa taas kertoja on vähän selvempi. Kaikki novellit ovat kirjoitettu niin, että niitä voisi käyttää käsikirjoituksena teatterissa. Novelleissa kertoja kertoo kaiken tapahtuvan lisäksi myös, että miten kaikki tapahtuu.
Suuri näyttö tästä on se, että jokaisen vuorosanan jälkeen kertoja myös kertoo miten kyseinen henkilö sen vuorosanan sanoo.
Räkä ja Roiskiksen kielessä näkyy selvästi että sen ensisijainen kohderyhmä on lapset. Verrattuna muihin Leskisen teoksiin runot ovat paljon leikkisämpiä, ja kieli on lapsen korvaan, sekä sopivampaa, että ymmärrettävämpää.
Leskisen muissa runoteoksissa ei riimitellä läheskään niin paljon, kuin Räkä ja Roiskiksessa, mikä tekee kirjan tekstistä miellyttävämpää lukea lapselle. Suuri osa runoista perustuu vahvasti loppusointuihin.
Koska Räkä ja Roiskis on yritetty kirjoittaa mahdollisimman miellyttäväksi luettavaksi lapselle, Leskinen niinsanotusti leikittelee runoissa riimeillä sekä loppusoinnuilla.
Kirjan runoissa ei ole oikeastaan metaforia tai kielikuvia, koska runot ovat suunnattu lapsille, jotka eivät välttämättä kykene tulkitsemaan lukemiaan runoja ajatuksella.
Symboliikassa on sama asia. Runot eivät sisällä mitään syvempiä tai tärkeämpiä merkityksiä, sillä nuorelle lapsilukijalle olisi erittäin vaikeaa ymmärtää sellaisia.
Teoksen novellit on kirjoitettu puhekielellä, mikä on ymmärrettävää, kun novellit ovat tilanteita kahden nuoren veljeksen elämästä.
Vastaa