Johdanto
Pojken i randig pyjamas är en bok skriven av John Boyne som berättar om en pojke som heter Bruno och vad som händer i hans liv.

Boken berättas ur ett barns perspektiv och utspelar sig från Natzityskland och vad som hände med judarna för väldigt länge sen.

Bruno är en nioårig pojke och har en familj som består av hans pappa, mamma, syster Gretel och husan Maria.

Ote
Bruno gick en dag på upptäcktsfärd och då träffade för första gången Shmuel. Pojkarna talade mycket och efter det började de träffas oftare och oftare.

Pojkarna blev vänner för livet och berättade allting för varandra. Bruno skulle inte egentligen ha fått gå och träffa Shmuel för det var från två olika sidor men det gjorde han ändå och därför fick ingen få reda på att pojkarna träffades.

Enligt mig hade Bruno inte så bra familjeförhållande. Bruno och Gretel hade fått en bra uppfostran, men de förstod t.ex. aldrig vad deras pappa höll på med till jobb.

När det flyttade till Auschwitz och Bruno träffade Shmuel förstod han inte Shmuels situation, för han trodde att alla är likadana. Man förstår det för Bruno var ändå bara en nioårig pojke.

Boken berättar ganska mycket om det hur det var när Hitler var ledare i Tyskland och vad allt hemskt han gjorde till judarna.

Judarna var i en dålig ställning. Många mördades och nästan alla hamna på koncentrationsläger. Boken var ganska sorglig men ändå bra så jag skulle rekommendera boken till såna som kan lite om historia från Hitlers tid.