Johdanto
Tuula-Liina Variksen novelli Hyvää äitienpäivää, mummi! on kertomus hajamielisestä ja huonomuistisesta mummista, joka saa vieraakseen pojanpoikansa. Kyseessä ei kuitenkaan ole ihan tavallinen äitienpäivän vietto.

Mummi osaa jo odottaa viinanhajuista pojanpoikaansa Juhapekkaa käymään äitienpäivänä.

Juhapekka saapuu Lennun, Annun ja Veskun kanssa, mutta mummi luulee Juhapekan olevan Heikki, hänen poikansa.

Mummi keittää kahvia vieraille, mutta käyttää kahvinpurujen sijasta kaurahiutaleita. Samaan aikaan muut tonkivat mummin laatikkoja ja kaappeja.

Ote
Tapahtumapaikkana novellissa on mummin asunto, mutta sitä kuvaillan aika vähän, jolloin lukijan omalle mielikuvitukselle jää hyvin tilaa.

Asunto sijaitsee kuitenkin Suomessa, mutta tarkempaa sijaintia ei tule novellissa ilmi. Tarkka sijainti ei ole olennainen tapahtumien kannalta.

Asunto on luultavasti kerrostalossa, sillä vieraat tumppaavat tupakkansa mummin rapun eteen. Asunnon sisustus vaikuttaa vanhanaikaiselta.

Novellissa mainittuja asioita, kuten keinutuolin yhdistää helposti tuttuihin paikkoihin, joista sitten muotoutuu mielikuva mummin asunnosta.

Novellin tapahtumien kesto on mielestäni noin tunnin. Tapahtuma-ajan novellista pystyy hyvin päättelemään kerrottujen tietojen perusteella.

Novellissa oli äitienpäivä aatto, mutta vuotta ei kuitenkaan kerrota. Novellin tapahtumat voisivat mielestäni sijoittua hyvin 2000-luvulle, sillä valuuttana on jo euro. Novelli etenee aikajärjestyksessä.

Novellin tapahtumat kuvataan kaikkitietävän hän-kertojan näkökulmasta. Kertoja kertoo kaiken, mitä tapahtuu, mutta tulkitsee myös henkilöiden tunteita.

Kertoja ilmaisee lisäksi henkilöiden omia ajatuksia. Novelli on kerrottu puolueettomasti, joten kertoja on hyvin luotettava. Novellissa on myös paljon henkilöiden välistä dialogia.

Kertoja kertoo asiat selkeällä yleiskielellä. Dialogissa mummin osissa kieli on hieman vanhahtavaa, kun taas muiden puhevuorot ovat enemminkin puhekieltä, jossa käytetään myös kirosanoja.

Novellissa on käytetty runsaasti erilaisia verbejä, jotka runsastavat tekstiä. Tekstissä käytetyt verbit ovat erittäin kuvailevia ja luovat lukijalle paremman kuvan tapahtumista.

Novellissa käsitellään henkilöitä, joilla on huono elämäntilanne. Henkilöt eivät kuitenkaan vaikuta siltä, että haluaisivat edes parantaa elämänlaatuaan.

Henkilöt ovat luovuttaneet mielestäni liian helpolla. Novellin tarkoituksena on luultavasti herättää lukijan ajatuksia elämästä ja elämänlaadusta.

Kukaan ei varmasti halua joutua tilanteeseen, että joutuu tonkimaan rahaa oman mumminsa luota tai saatikka sitten kaverin mummin luota.