Johdanto
När jag hör åskan bulldra vet jag att snart slår en blixt ned någonstans. Du kan räkna hur långt borta åskvädret är med att räkna sekunderna när du ser en blixt till när du hör ljudet av åskan, sedan dividerar du tiden på tre och det svaret är hur många
kilometer långt borta åskvädret är.

När jag var liten var jag rädd för åska och blixtar för jag trodde att det var något väldigt farligt som det kan vara också.

Nu när jag har läst mera så verkar det ändå ganska spännande och tänka på saken hut blixtar och åska uppkommer.

Ote
Om det råkar vara åskväder nära dig ska du hållas inomhus och ta bort sladdarna från väggarna. Inne i ett hus är du ganska säker eftersom blixten kräver att alltid komma ner till marken.

Om du är i en bil ska du helst åka bilen på sidan, stänga av bilen och gå och sitta på bakbänken. Du ska inte vara till exempel och simma eller i ett öppet ställe under åskväder eftersom vid ett öppet ställe kommer åskan söka sig till dig.

Det enda sättet du kan skydda dig med är att gå på huk. Du ska inte ta skydd under ett träd eller andra höga föremål heller. Förr i tiden trodde man också att om åskan går medan isen ligger kvar bli det en kall sommar.