Sisällysluettelo
- Basfakta:
- Tillverkning Och Etik:
- Hälsoeffekter:
ÄR Läkare Och Forskare öVerens?
- Forskningsresultat Angående äMnet:
- Annat Intressant:

Ote
Basfakta:
Kaffe är en dricka som innehåller många dåliga samt bra ämnen. Huvudämne i kaffe är koffein.

Kaffe är oftast en varm dricka men kan också serveras kall. Kaffe tillverkas av kaffebuskens frön som kallas kaffebönor.

Kaffebusken kommer ursprungligen från subtropiska Afrika och därifrån exporteras till andra delar i världen. Idag ligger största kaffeproducenterna i Brasilien, Colombia, Vietnam, Indonesien och Indien.

Tillverkning och etik:
Ett av problemen med kaffe är sättet som det tillverkas.

Kaffe odlas i stor utsträckning I regnskogar och andra viktiga koldioxid banker. Traditionellt odlades kaffet i skuggan under skogens skydd.

Men när kaffets efterfrågan steg måste bönderna möta människors behov. Detta ledde till att flera odlingar tvingades skövla skog och de tvingades även att använda starka syntetiska gödningsmedel.

År 2016 medgav kaffe giganten Nestle att de har handlat sina bönor från plantager med arbetsförhållanden som motsvarar slaveri.

Kaffe industrier i Colombia och Guatemala är kända för att använda sig av barnarbete. 40% av kaffeodlare i Brasilien tjänar under minimilön för basutgifter.

I norden är det omöjligt att köpa kaffe inhemskt. Kaffebönorna kommer från varma klimat och måste fraktas ända till finland.

Hälsoeffekter:
Koffein, som är huvudämnet i kaffe stimulerar andningen och hjärtverksamhet.

Stora mängder koffein kan ha negativa effekter på kroppen. Man kan bli kallsvettig, skakig, svimfärdig och få hjärtklappning.

I långvarig överkonsumering kan man få uttorkning och magbesvär. Kaffe innehåller också garvsyra. Garvsyran har en sur, bitter och lite bränd smak.

Om kaffet får stå kvar på värmeplattan efter att bryggningen är klar bildas det mera garvsyra. Garvsyran gör att tänderna slits och kan bli gulaktiga efter en långvarig överkonsumering av kaffe.

Om du inte sköter dina tänder och dricker kaffe regelbundet försnabbas effekten. Det finns ändå positiva följder med kaffe drickande.

Kaffe innehåller viktiga antioxidanter, liknande som finns i t.ex frukter och bär. Fettförbränningen ökar med 40% och risken av attdrabbas av hjärt- och kärlsjukdomar minskar om man dricker kaffe regelbundet varje dag.

En forskning som gjordes i Harvard berättade att kvinnor som konsumerade 4 koppar kaffe i dagen hade 20% lägre risk att bli deprimerade.