Johdanto
Onko pelko paitsi jäämisestä sinulle tuttua? Monet suomalaiset kärsivät siitä tälläkin hetkellä. Paitsi jäämisen pelko tarkoittaa pelkoa siitä, että jossakin muualla olisi kaikki paremmin.
Pelko on yllättävän yleistä ja sitä esiintyy lähes kaikilla elämän aikana. Usein pois jäämisen pelko yhdistetään nuoriin, joilla on pakottava tarve päästä juhlimaan, jotta ei jäisi mistään ikimuistoisesta hetkestä paitsi.
Poisjäämisen pelko voi olla myös sinulla ilman, että sitä edes tiedostat. ”FOMO” on lyhenne sanoista Fear Of Missing Out, joka tarkoittaa pois jäämisen pelkoa esimerkiksi kaveriporukasta.
Nuutti Takkinen kirjoittaa Ylen artikkelissaan ”Eikö teini suostu sulkemaan älylaitetta ennen nukkumaanmenoa?
Syynä voi olla FOMO” (16.1.2018), että älylaitteet ovat tuoneet nuorille aikuisille ja teini-ikäisille sosiaalista pelkoa poisjäämisestä.
Artikkelissa kerrotaan pakonomaisesta sosiaalisen median käytöstä, jotta tietäisi koko ajan muiden tekemiset ja mitä milläkin hetkellä tapahtuu.
Varsinkin teini-iässä sosiaalisia paineita tulee esiin ja riski FOMOn alkamiseen on suurempi kuin vanhemmilla ihmisillä.
Jatkuvan kehityksen myötä tulee esiin uusia negatiivisia puolia älylaitteista lasten ja nuorten kasvamiseen liittyen.
FOMOn aiheuttaman paineen myötä nuorten yöunet lyhenevät, joka taas vaikuttaa koulun käyntiin ja aivojen toimintaan.
Sosiaalinen pelko voi luoda nuorelle kuvan itsestään, ettei hänestä pidetä jatkossa, ellei hän ole jatkuvasti mukana keskusteluissa ja muussa sosiaalisessa mediassa.
- Äidinkieli (Suomi)
- Arvosana: 7
- Sanamäärä: 459
Vastaa