Johdanto
Reformaatio eli toiselta nimeltään uskonpuhdistus tapahtui 1500-luvulla kun katolisen kirkon valta alkoi heikentyä ja ihmiset eivät enään ollut kirkon tai paavin puolella kaikissa asioissa.

Ote
Alkoi syntyä uusia liikkeitä jotka olivat katolista kirkkoa vastaan ja niistä kyseisistä liikkeistä syntyi protestantit eli esimerkiksi luterilainen kirkko.

Reformaatio mullisti eurooppaa varsinkin uskonnollisesti ja sen huomaa siitä, että eri protestantti kirkot levisivät eri puolille eurooppaa ja syntyi selkeitä alueita missä mikäkin kirkko hallitsi.

Luterilainen kirkko levisi enimmäkseen pohjois-eurooppaan kuten islantiin, suomeen, ruotsiin, tanskaan, saksaan ja viroon kuten kuvassa näkyy. Anglikaanit taas päätyivät britanniaan kuin myös reformoidut.

Kyseisiä alueita lukuun ottamatta alue johon kristinusko oli alunperin levinnyt pysyi katolisena. Reformaatioon yksi suurimmista vaikuttajista oli Luther ja hän halusi uudistaa katolista kirkkoa ja tehdä siihen uudistuksia, mutta ei luoda suoraan uutta kirkkokuntaa.

Tämä johtui siitä, että Martin Lutherilla oli eri näkemyksiä ja erimielisyyksiä katolisen kirkon perinteistä ja toiminnasta.

Luther oli sitä mieltä, että kirkko oli ottanut toimenkuvaan asioita joita ei löytynyt raamatusta ja asioita joilla haaviteltiin mm. taloudellista kasvua esimerkiksi aneita ei olltu mainittu raamatussa.

Luther ylipäätään kritisoi kirkon sisäistä korruptiota ja pappien valtaa.