Essee rasismista | Essee | Arvosana 10

Johdanto
Rasismi on ideologia, joka perustuu etnisen alkuperän, ihonvärin, kulttuurin, kansalaisuuden, äidinkielen tai uskonnon perusteella epätasa-arvoon. Rasismi kohdistuu usein vähemmistöihin.

Rasisti ja rasistinen ryhmä pitää itseään parenpana verrattuna vähemmistöihin. Rasismiin liitetään yleensä syrjäytyminen, syrjäyttäminen, aggressio ja väkivalta.

Rasistit perustelevat ajatuksiaan ja käyttäytymistään isänmaallisuudella ja huolella tulevaisuudesta. Rasismi pohjautuu pelkoon ja tietämättömyyteen.

Sisällys
Rasismi
- Psyykkinen taso
- Biologinen taso
- Sosiaalinen ja kulttuurinen taso
- Pohdintaa

Katkelma
Rasismiin liittyy vahvasti skeemat eli sisäiset mallit. Lapsi on jo pienenä saattanut kuulla vanhemmiltaan rasistista väheksymistä esimerkiksi tummaihoisia kohtaan.

Tällöin lapsi on tulkinnut asian niin, että vanhemmat ovat oikeassa ja rasismi on osa tavallista elämänasennetta. Myöhemmin elämässä se ohjaa havainnoimaan tummaihoisia.

Havaintokehän periaatteen mukaisesti hän kohdistaa tarkkaavaisuutensa sekä tietoisesti että tiedostamattomasti asioihin, jotka liittyvät tummaihoisiin.

Rasisteille sisäiset mallit ovat pitkäkestoisia ja kattavia, koska omasta aatteesta ei haluta päästää irti. Attribuutio liittyy rasismiin, koska rasistit selittävät tekojaan sillä, että he eivät halua asua Suomessa vähemmistönä. He haluavat myös, että heidän lapsensa saavat mennä turvallisesti kouluun.

Rasisimiin kuuluu selkeästi yksi perustunteista, pelko, joka on molemminsuuntaista. Rasistit pelkäävät, että esimerkiksi maahanmuutto lisääntyy niin paljon, että maahanmuuttajia on lähes sama määrä kuin suomalaisia.

Saat ilmaisen pääsyn tehtävään

Lataa yksi omista tehtävistäsi ja käytä sitä. Se kestää vain 2 minuuttia