Johdanto
Tuukka Tervonen väittää kolumnissaan niin sanotun ”hevonpaskan” olevan entistä yleisempää, hyväksytympää ja haitallisempaa.

Tervonen opettaa lukijoita havaitsemaan ”hevonpaskan” ja toimimaan sen kanssa oikealla tavalla sen vähentämiseksi.

Tervonen ehdottaakin, että ”hevonpaskan” vastaan tullessa tulisi joko perehtyä asiaan tai jättää se kokonaan huomioimatta.

”Hevonpaskalla” Tervonen tarkoittaa tietoa, jonka totuudenmukaisuudella ei ole väliä ja jota joku levittää tarkoituksenmukaisesti esimerkiksi pönkittääkseen asemaansa tai mielipidettään.

Ote
Hevonpaskan yhden tärkeimmän ominaisuuden kerrotaan olevan se, että on aivan sama, onko hevonpaska valhetta vai totta.

Suurin osa ihmisistä kokee valehtelemisen ja huhujen levittämisen sopimattomaksi. Myös oman aseman tai aatteen tukeminen harhaanjohtavin perustein on useimpien mielestä väärin.

Tervonen vetoaa ihmisten arvoihin selittäessään hevonpaskan puhujan pyrkimystä johtaa toinen harhaan.

Harhaanjohtamisesta Tervonen antaa esimerkiksi muun muassa Neuvostoliiton vanhan johtajan Nikita Hruštšovin toteaman ”Poliitikot ovat kaikkialla samanlaisia, lupaavat rakentaa sillan sinne missä ei ole jokeakaan”.

Hevonpaskan arkipäiväisyys tekee ongelmasta jokaisen taakan. Tervonen luettelee paljon paikkoja, joissa voi törmätä harhaanjohtavaan tietoon.

Näitä ovat politiikka, mainonta, sosiaalisen median vaikuttajien kanavat sekä internetin lukemattomat keskustelupalstat.

Mainoksia näkee useamman joka päivä, sosiaalisen median vaikuttajat kasvattavat suosiotaan ja jokapäiväinen politiikka on tunnetusti täynnä mitättömiä lupauksia ja kärkkäitä mielipiteitä.

Esimerkiksi Amerikan Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on Tervosen mukaan maailmanpolitiikan hevonpaskan jauhamisen kruunaamaton kuningas.

Tervonen selittää ja avaa Trumpin päivittäisen valehtelun tarkoitusperän olevan vain tapa, jolla presidentti lietsoo kannattajiensa innostusta.