Johdanto
Avioliitto ja tasa-arvo ovat aina puhuttaneet ja vuosien varrella molemmat ovat kokeneet suuria muutoksia.

Nykypäivänä avioliitto ei ole enää ainoastaan miehen ja naisen välille sidottava liitto, vaan se voidaan sitoa myös kahden samaa sukupuolta edustavan henkilön välille.

Myös naisen ja miehen välinen tasa-arvo on muuttunut. Naiset ja miehet voivat muun muassa harjoittaa samoja ammatteja, miehet voivat jäädä "koti-isiksi" kun lasten äiti käy töissä, naiset osallistuvat politiikkaan yhtä paljon kuin miehet ja naisilla on nykyisin myös äänioikeus.

1800-luvulla tällaiset asiat eivät olisi tulleet kuuloonkaan. Naisten aseman parantamiseksi syntyi kaikille tuttu termi, feminismi, jonka tarkoitus on ajaa niin naisten kuin miestenkin oikeuksia ja esimerkiksi luoda heidän välilleen mahdollisimman tasa-arvoiset vaatimukset ja oikeudet.

Ote
Toki runon nimi "Saarijärven Paavo" kertoo jo heti, että runo kertoo Paavosta ja voi vaikuttaa siihen miksi Runeberg ei puhu siinä vaimosta nimellä.

Toisaalta, Paavo itse myös puhutteli vaimoaan vaimo-sanalla eikä hänen omalla nimellään. Tämä ilmenee kohdassa "Paavo lausui: "Vaimo, vaimo, sit ei kuri kaada"".

Nykyisinhän vaimoa ei pidetä miehen omaisuutena, vaan avioliitossa molemmat henkilöt ovat samalla viivalla eikä kumpikaan omista liitossa toista.

Jos sama runo kirjoitettaisiin nyt 2000-luvulla, olisi sävy siinä aivan toinen ja sekä Paavo että vaimo osallistuisivat molempien askareisiin ja töihin.

Vaimolle saatettaisiin jopa keksiä runossa oma nimi, eikä hän olisi pelkästään "Paavon vaimo".

Pettäminen parisuhteessa tai avioliitossa johtaa ainakin nykyisin lähes aina eroon. Pettämistä ei siis todellakaan katsota hyvällä ja siinä petetään kumppanin luottamus täysin.

Kirjailija Minna Canthin näytelmän Työmiehen vaimo (1885) katkelmassa siihen suhtaudutaan kuitenkin todella kevyesti ja kuten arvata saattaa, näytelmässä pettäjän roolia esittää mies.

Jos pettäjä olisi ollut nainen, siihen tuskin suhtauduttaisiin yhtä kevyesti ja naureskellen.

Näytelmän katkelma perustuu siihen, että Johanna ja Risto ovat juuri menneet naimisiin ja Johannalle paljastuu, että hänen aviomiehellään on toinen nainen.