Sisällysluettelo
1.1 Yleistä.....................................................2
1.2 Valinta....................................................3
2. Sijainti ja Asema.......................................3
3. Ilmasto......................................................5
3.1 Lämpövyöhyke ja ilmastoalue................5
3.2 Tuulet......................................................6
3.3 Merivirrat................................................8
3.4 Korkeus merenpinnasta..........................9
4. Vesistöt.....................................................11
5. Kulttuuri....................................................13
5.1 Kieli..........................................................13
5.2 Kansallisuus.............................................14
5.3 Uskonnot.................................................15
5.4 Kulttuuripiiri............................................16
6. Lähteet......................................................17

Ote
Alankomaat on pinta-alaltaan pieni valtio läntisessä Euroopassa. Valtio on noin 42 000 neliökilometriä pinta-alaltaan, mutta silti väkiluku yltää melkein 17 miljoonaan.

Alankomaat eli Hollanti muodostaa Curaçaon, Sint Maartenin ja Aruban kanssa Alankomaiden kuningaskunnan. Tämä järjestely on jäänyt voimaan siirtomaa-ajoilta.

Hollanti on ollut taloudellisesti erittäin merkittävä valtio hyvien kauppayhteyksien takia. Nykyään sen talous ei ole niin merkittävä, mutta poliittisena maana se vaikuttaa EU:n toimintaan olennaisesti.

Alankomaat on kuningaskunta. Viralliset kielet ovat hollanti ja friisi. Suurimmat uskontoryhmät ovat katoliset ja protestanttiset. Alankomaat ovat EU:n perustaja jäseniä.

Se on myös NATO:n jäsen. Alankomaiden pääkaupunki on Amsterdam, joka on Euroopan keskeisimpiä turisti kohteita. Siellä on 821 752 asukasta (2015).

Hollantilainen kulttuuri leviää Amsterdamin ansiosta vaivattomasti turistien mukana, sillä Amsterdam on suuri merkittävä kulttuurikeskus. Hallinnollisesti maan pääkaupunki on Haag.

Merkittävimmät talouden ylläpitäjät ovat maakaasu ja maaöljy. Myös maaperän ravinteisuus mahdollistaa maanviljelyn kautta taloudellista hyvinvointia.

Maantieteellisesti Alankomaat on ainutlaatuinen maa. Se on suurimmaksi osaksi merenpinnan alapuolella, jonka takia alueita on kaapattu mereltä.
Kuvassa Alankomaiden vanhojen siirtomaiden sijainti:

---

Valitsin Alankomaat tutkielmani kohteeksi, sillä olen itse aina halunnut matkustaa sinne. Alankomaat on maantieteellisesti mielenkiintoinen maa alankoisuuden takia.

Amsterdamissa vierailu olisi unelma, koska se on kulttuurillisesti erittäin monipuolinen maa. Harrastukseni puolesta olisi mahtavaa päästä kisaamaan Alankomaiden suurille stadioneille.